Brandbeveiliging

Zijn rookmelders verplicht?

Het antwoord op deze vraag is voor nu: nog niet overal. Echter gaat dit veranderen. Vanaf 1 juli 2022 is het namelijk verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelder op te hangen. De verplichting is er al voor nieuwbouwhuizen en bedrijven, maar deze verplichting komt nu ook voor bestaande huizen en gebouwen.

Rookmelders voor bedrijven

Voor bedrijven zijn rookmelders dus al een tijdje verplicht. Elk bedrijf moet er minstens 1 hebben. Dit moet dan in een centrale ruimte worden geïnstalleerd. Al kan het zijn, afhankelijk van het type bedrijf, de grootte van het bedrijf en eventuele wetgeving, dat er nog meer verplichtingen zijn rondom rookmelders.

Rookmelder voor woonhuizen

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, alle huizen die gebouwd zijn na 2003, hebben als het goed is minstens 1 rookmelder hangen. De regelgeving gaat nu ook voor bestaande bouw gelden. Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Een rookmelder vergroot de kans dat een persoon zijn woning op tijd kan verlaten of op tijd hulp kan inschakelen. Wanneer je bijvoorbeeld ligt te slapen zal je minder snel wakker worden van geur, dan van een hard alarm. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

Aanschaf en installatie

Nu de rookmelders verplicht worden voor iedere woning is het belangrijk om te weten welke melders geschikt zijn. Hiervoor zijn een aantal functies belangrijk. In principe volstaat een melder met batterijen. We raden echter niet aan om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een levensduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Voor wie nog een stapje verder wil gaan zijn er slimme melders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. Handig voor als je niet thuis bent.

Hulp nodig met het kiezen van de juiste melders? Twijfel niet en neem contact met ons op, we helpen u graag met de keuze en de installatie van de rookmelders!