Brandbeveiliging

Rookmelders verplicht!

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere bouwlaag, in iedere woning, nieuwbouwhuis en bedrijven in Nederland rookmelders op te hangen. 

Rookmelders voor bedrijven

In bedrijfspanden moeten alle ruimtes die bij brand op de ontruimingsroute liggen, voorzien zijn van rookmelders. In het bouwbesluit voor bedrijfspanden staan bovendien ook voorschriften voor het op tijd opmerken van een brand. Een brand signaleert u met brandmeldinstallaties en brandmelders. Afhankelijk van het type bedrijf, de grootte van het bedrijf en eventuele wetgeving, kan het zijn dat er nog meer verplichtingen zijn rondom rookmelders. Dit kunnen wij voor u controleren en volgens de huidige wetgeving de rookmelders leveren en monteren.

Rookmelder voor woonhuizen

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, alle huizen die gebouwd zijn na 2003, hebben als het goed is minstens 1 rookmelder hangen. De regelgeving geldt nu ook voor de bestaande bouw. Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Een rookmelder vergroot de kans dat een persoon zijn woning op tijd kan verlaten of op tijd hulp kan inschakelen. Wanneer je bijvoorbeeld ligt te slapen zal je minder snel wakker worden van geur, dan van een hard alarm. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

Aanschaf en installatie

Nu de rookmelders verplicht zijn voor iedere woning is het belangrijk om te weten welke melders geschikt zijn. Hiervoor zijn een aantal functies belangrijk. In principe volstaat een melder met batterijen. We raden echter niet aan om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een levensduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Voor wie nog een stapje verder wil gaan zijn er slimme melders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. Handig voor als je niet thuis bent.

Hulp nodig met het kiezen van de juiste melders? Twijfel niet en neem contact met ons op, we helpen u graag met de keuze en de installatie van de rookmelders!